jueves, 31 de marzo de 2011

CLUB DE LECTURA D'ABRIL

El mes d'abril és un mes molt important per les biblioteques i per tot allò que tinga que vorer amb la lectura. En aquest mes celebrem, el dia 23, EL DIA DEL LLIBRE. A l'any 1930 la Conferència General de l'UNESCO escollia aquesta data per homenatjar mundialment al llibre i als seus autors, i animar, sobretot als més joves, a descobrir el plaer per la lectura. El 23 d'abril de 1916 morien Cervantes i Shakespeare, aquesta fou la causa principal per escolir aquesta data per celebrar EL DIA DEL LLIBRE. Però també, un 23 d'abril, van naixer, o morir, altres coneguts autors com Vladimir Nabokov, Josep Pla, Maurice Druon o Manuel Mejía Vallejo. EL CLUB DE LECTURA GATA vol unir-se a aquesta celebració mundial i la seva propera reunió del mes d'abril la realitza el Divendres dia 15 a les 20 hores per parlar de l'obra de Shakespeare "EL SUEÑO DE UNA NOCHE DE VERANO"

CONTES DE POR AMB ELS JOVES DE L'IES GATA


La Biblioteca de Gata, seguint amb el seu Pla de Foment Lector, apropa esta setmana la lectura als joves de l'IES Gata.
Per l'ocasió estem realitzant durant tota aquesta setmana una sessió d'animació lectora per a cada classe de l'Institut.
Aquest any la temàtica elegida han sigut les històries de por, i qui millor que l'autor Edgar Allan Poe per deixar-los amb la por dins del cos!

Aquesta setmana una part de la Biblioteca de Gata s'ha convertit en la biblioteca d'una mansió o castell gòtic. Ha sigut ambientada per l'ocasió creant un micro espai que els introdueix, més si cal, en la història de BERENICE. Història que els reportarà algun que altre esglai.

La majordoma de la mansió els conta la història del seu amo Egaeus i la seva cosina Berenice, qui serà l'objecte de les obsesions de Egaeus i que degut a la seva malaltia farà una cosa horrible.... cosa que no vos contaré per no desvetlar el final de la història.

martes, 29 de marzo de 2011

DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL


El 2 d'abril es celebra a tot el món el DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL per commemorar el naixement de Hans Christian Andersen.
Des de l'OEPLI (Organización Española para el Libro Infantil y Juvenil) ens convidem a difondre el manifest per la lectura de l'escriptora Aino Pervik i el cartell de Jüri Mildeberg que aquest any ha elaborat la secció d'Estònia d'IBBY (International Board on Books for Young People)


Molts centres docents i biblioteques celebren habitualment aquest aniversari, i com no, la Biblioteca Pública de Gata ve participant d'aquesta campanya fa uns quants anys. Aquest 2011 sols som 4 els centres de la provincia d'Alacant que s'hana dherit al projecte, i entre ells nosaltres.

Per l'ocasió el proper Divendres 1 d'abril a les 12 hores, a l'habitual Hora del Conte, realitzarem un conte en Kamishibai per a tots aquells xiquets que s'apropen a gaudir de la celebració.

Com no podia ser d'altra manera el conte triat havia de ser un de l'autor Hans Christian Andersen, i l'elegit ha sigut "EL SOLDADET DE PLOM"

lunes, 28 de marzo de 2011

Presentació "El bes de l'aigua"


El passat divendres l'escriptora i (crec que ja podem dir) amiga de la Biblioteca de Gata, Elvira Cambrils, va presentar el seu últim treball "El bes de l'aigua". Aquesta presentació fou organitzada per El Club de Lectura de la Biblioteca i, gràcies a açò, i que molts dels assistent ja s'havien llegit el llibre podem assegurar que resultà tot un èxit. La presentació transcorregué de manera molt distesa ja que Joanvi Bordes, mestre de l'IES Gata i amic de l'autora, conduí l'acte en forma de preguntes al voltant de la trama, dels personatges i de la història local que envolta l'argument. L'autora respongué totes i cadascuna de les preguntes que li formulà, tant el coordinador de la tertúlia com el públic allí assistent, i ho feu amb tota mena de detalls. Després de les preguntes es projectà un documental amb fotos i vídeos de la vida real dels personatges pegolins de la novel·la despertant més si cal la curiositat dels allí presents. Tots aquestos factors feren que l'acte resultara molt amè i després de quasi dos hores pareixia que ningú se'n volia anar cap a casa. Tots seguíem amb ganes d'escoltar, de boca de l'escriptora, les històries dels personatges, com s'havien creat alguns d'ells, quins fets eren reals i quins ficticis .... Per aquells que no pogueren vindre a la presentació ací els deixe la descripció tal com la poden trobar a la web del llibre http://sites.google.com/site/elbesdelaigua/

"L'interés per l'escriptora valenciana Maria Cambrils, defensora dels drets de les dones al primer terç del segle XX, constitueix el punt de partida d'una recerca que ajudarà Maria Sendra a endinsar-se en la maduresa encarant les inseguretats personals en un món a la deriva. La resistència a la depredació urbanística, el temor per la pèrdua de la identitat cultural, la complexa relació entre amor i sexe, la qüestió feminista i la literatura acompanyen la protagonista en el recorregut pels esdeveniments històrics d'un poble de la Marina Alta durant la Segona República. La riquesa humana dels personatges, com el metge Guitart, Maria Cambrils, el ti Fernando Sena, Antonio Abad o Pepa Pons, construeix un calidoscopi de les inquietuds socials i polítiques d'una època marcada per la il·lusió a pesar de les adversitats."

martes, 22 de marzo de 2011

LOS ZAPATOS ROJOS DE PEPA COSTA

Estaba en una época dificil. Su juventud se diluía en la rutina, se iba quedado por el camino. Pero sentía que aún le quedaban inquietudes, aún le quedaba fuego en el alma. Aún no le había llegado a la tranquilidad olvidadiza de la vejez.
Su cuerpo se desmoronaba, y ella lo sabia, pero al mismo tiempo era, ya, su amigo, su compañero en tantas batallas, ganadas o perdidas, ¡Qué más da¡...estava en paz con él.
En este sube y baja continúo pasaba su vida.
Aquel dia decidió hacer limpieza, los armarios lo necesitaban.Se lió un pañuelo a la cabeza y... ¡todo fuera¡.
Parecía que en el armario estuviese, escondida, toda su vida.Camisones de recién casada, prendas de embarazada, toquillas y vestiditos de sus hijas, trajes que en su dia fueron modernos, hoy...para baile de disfraces. Y zapatos, montones de zapatos...altos, bajos, con punta, sin punta y entre todos ellos sus "zapatos rojos".
¡Cuantos recuerdos¡ eran de un rojo brillante, intenso, con un tacón alto, de 12 cm. Cuando se los compro le dijeron que estaba loca, pero, que felicidad cuando se los ponía. Se sentía mas alta, más guapa, mas deseada... aunque le destrozaran los pies.
Recordó también como poco a poco fue dejando de ponérselos, embarazos, hijas pequeñas que llevar al brazo o cogidas a sus faldas, no había tampoco muchas ocasiones para lucirlos, enfermedades, dientes que salen, trabajo y cansancio, no eran lo mas adecuado para 12 cm de tacón.
En medio de tantos recuerdos tomo una decisión:¡los tiraría¡ en su vida ya no había lugar para aquellos tacones, su vida ahora era tranquila, confortable, cómoda, como aquellas zapatillas que llevaba.
Mas tarde cuando ya había puesto orden en aquel caos de recuerdos, se sintió contenta, los armarios estaban en orden y su vida también, todo estaba en su sitio, y el futuro que le esperaba era agradable y acogedor.
Cuando llegó él, fu contenta a esperarlo, todo era entrañable, cotidiano, ahora cenarían con sus hijas, después leerían o verían la televisión o simplemente dormirían delante de ella.
todo esto pensaba, cuando algo la hizo volver a la realidad ¿qué le decía? ¿Que era lo que tanto había llamado su atención?
¿Que dices, cariño?
Te decía que, porque nunca te pones, ya, aquellos zapatos rojos que tanto me gustaban.

PRESENTACIÓ DE LLIBRE


El proper dia 25 de març a les 8 de la vesprada tenim la presentació del llibre
EL BES DE L'AIGUA DE ELVIRA CAMBRILS.

L'interes per l'escriptora valenciana Maria Cambrils, defensora dels drets de les dones al primer terç del segle XX, constitueix el punt de partida d'una recerca que ajudarà a la protagonista de la novel.la a endinsar-se en la maduresa encarant les inseguretats personals en un món a la deriva. La resistència a la depredació urbanística, el temor per la pèrdua de la identitat cultural,la complexa relació entre amor i sexe, la qüestió feminista i la literatura acompanyen la protagonista en el recorregut pels esdeveniments històrics d'un poble de la Marina Alta durant la Segona República. La riquesa humana de personatges, com el metge Guitart, Maria Cambrils, el ti Fernando Sena, Antonio Abad o Pepa Pons, construeix un calidoscopi de les inquietuds socials i politiques d'una època marcada per la il.lusió a pesar de les adversitats.

jueves, 10 de marzo de 2011

CONTES ENTRE PARES I FILLS


Si ja sabem com d'important és la lectura en la vida de qualsevol esser humà, més ho és encara en la dels xiquets, ja que no sols proporciona informació sino que a més educa creant hàbits d'anàlisi, d'esforç, concentració.... sense oblidar la part lúdica de la lectura potenciant la imaginació, fent gaudir i entretenint.
Moltes són les avantatges que proporciona la lectura als xiquets en edat d'aprenentatge lector, ajuda al perfeccionament del llenguatge, millora l'expressió oral i escrita i otorga fluidessa de paraula, desenvolupa la creativitat i fa que el xiquet siga més tolerant i amb menys prejudicis.
I si aquesta lectura es realitza en família i en veu alta alta fomentarem més si cal el gust per la lectura ja que el xiquet sempre ho associarà amb el plaer de la companyia dels pares, reforçant així el vincle que els unix.
Pensant en açò la Biblioteca de Gata ha organitzat encontres entre pares i fills per llegir. Aquesta activitat es realitzarà els divendres dels mesos de març i abril a les 18 hores, i allí pare/mare i fill/a comprtireu la lectura d'un conte triat per vosaltres que llegireu en veu alta a tots els allí presents.

Per més informació podeu adreçar-se a la Biblioteca, bé per mail, telèfon o de manera presencial.

No deixeu passar aquesta oportunitat de compartir moments de plaer amb el vostre fill.