martes, 29 de noviembre de 2011

Fets que els pares han d'entendre sobre la Lectura

La Biblioteca de Gata hem portat en davant una campanya per sensibilitzar als pares de la importància de la LECTURA i per tal cosa hem elaborat uns tríptics informatius baix el lema "Fets que els pares han d'entendre sobre la lectura : llegir per sentir".
Aquestos fullets s'han repartit a tots els xiquets de l'escola i l'escoleta per tal de fer-ho arribar a tots els pares.
La Biblioteca Pública de Gata tenim una gran conscienciació de la importància de la lectura en els xiquets i ens impliquem molt en fer campanyes de Foment Lector durant tot l'any. Ja des de ben menuts intentem orientar als pares amb la campanya de Benvinguts a la Lectura, dirigida als nounascuts, i tots els anys realitzem Animació a la Lectura amb coordinació amb l'escola i l'escoleta, a més participem, sempre que ens ho demanen, amb les escoles d'estiu i tallers de nadal que organitza l'AMPA de l'escola realitzant contacontes i altres jocs relacionats amb la lectura.
Aquest any, de cara als Nadals, hem decidit repartir aquestos tríptics per intentar que els regals de reis incloguen LLIBRES i CONTES i així donar-los a conèixer als pares els grans beneficis que té la lectura; i més si cal, la LECTURA EN FAMÍLIA; en la vida dels xiquets.
La informació que conté el tríptic es repartix en 9 punts que expliquen com animar als fills a llegir o quan de temps s'ha de llegir al xiquet segons la seva edat, entre altres qüestions.










1 La lectura és l'activitat més important durant el dia escolar. Per què? Perquè un xiquet ha de llegir bé per a dominar les altres matèries en l'escola. És molt difícil dur a terme la resolució de problemes en la classe de matemàtiques si un no pot llegir les paraules. Com és possible contestar les preguntes en les classes de ciència o estudis socials sense poder llegir o entendre el llibre de text? Si la lectura té tanta importància, com aprén a llegir bé el xiquet?
2 A través del món, els xiquets que passen més temps que altres llegint, són els millors lectors. Els xiquets amb els millors resultats en l'escola són els que lligen amb molta freqüència. Llavors, com és possible animarlos a llegir més a casa?
3 Els sers humans són criatures que busquen els seus plaers. Repetim les activitats que ens
agraden. tornem als nostres restaurants favorits, demanem els nostres menjars i begudes
preferides. Llavors, si un vol assegurar-se que els seus xiquets lligen amb més freqüència, cal
crear les condicions perquè als xiquets els agrade llegir. Com és possible açò?
4 Cal llegir-los als xiquets en veu alta des dels seus primers moments de vida. El so de la veu els dóna als xiquets un sentit de tranquil·litat. Aprenen a associar el so de la veu i el llibre amb
la seguretat. A través dels anys, és necessari que els pares augmenten el temps que passen llegint als xiquets.
Comence amb estonetes d'uns minuts durant la infància, a un mínim de 20 minuts per als xiquets preescolars.
5 La compressió auditiva precedix a la omprensió que un necessita per a llegir. Cal
sentir una paraula abans de poder usar-la. Sense sentir la paraula "enorme" dins d'un
context que li dóna sentit, el xiquet no va a entendre-la al llegir-la o escriure-la per si mateix.
Hi ha una part del cervell dedicada a aprendre paraules. Un dels deures importants dels pares és omplir eixa part del cervell amb tantes paraules com siga possible perquè estes paraules es facen part del parla. Més tard, estes paraules formaran part de la lectura i l'escriptura del xiquet.
Els xiquets passen 900 hores en l'escola cada any i passen 7.800 hores a casa. Així que, qui és el mestre més important? A quina edat ha de deixar de llegir als xiquets?
6 Normalment, el nivell de la comprensió oral és més alt que el nivell de la comprensió amb què llig un xiquet. Llegir-li en veu alta al xiquet els llibres d'un nivell més alt que el seu
nivell de lectura l'ajudarà a comprendre oracions llargues i riques. El que els fa falta és un adult amb qui llegir estes paraules i frases riques i interessants.
7 Segons els resultats de les investigacions sobre l'èxit escolar, els millors lectors són els xiquets que procedixen de cases on hi ha molt que llegir, llibres, revistes i periòdics. A més ells van a la biblioteca amb més freqüència que els xiquets que no tenen bons resultats. ¡Les biblioteques públiques tenen els millors llibres del món i tots són gratis!
8 Els xiquets que miren la televisió més que altres aprenen molt menys que els altres. Els que miren la televisió més de 10 hores a la setmana van a rebre notes més baixes que els que passen menys temps davant de la televisió.
9 Aprofita qualsevol ocasió per regalar llibres; sants, aniversaris, per nadal o com a premi per bons comportaments; i procura que un llibre acompanye sempre al xiquet, dalt del cotxe, a
l'espera del metge o de viatge.

De tal Pare, tal Fill

La Biblioteca de Gata estem preparant una Campanya de conscienciació de la importància de la Lectura i la relació dels pares amb ella. D'ací uns dies vos posarem tota la informació, mentre tant vos deixem aquest vídeo:

Campanya de Foment Lector dels bibliotecaris finlandesos.

lunes, 28 de noviembre de 2011

La Biblioteca ret homenatge a Vicent Andrés Estellés

Neus i Ana recitaren a dos veus "Cançó de la Rosa de Paper"



Divendres passat la Biblioteca de Gata homenatjava al poeta Vicent Andrés Estellés amb un recital de la seva poesia.

Al só de dos flautes, els voluntaris i membres del Club de Lectura que volgueren participar de l'homenatge recitaren una mostra dels poemes de l'autor; des del conegudíssim "Assumiràs la veu d'un poble" fins al "Cant de Vicent" passant per el famós poema del pimentó dins "Horacianes" o "Viatge memorial" on apareix nomenat el nostre poble.

L'acte congregà un bon nombre de públic, a més dels voluntaris, que acudiren a gaudir de la bona poesia i una estona en bona companyia.

Des de la biblioteca agrair la participació dels voluntaris i les ganes amb que sempre col·laboren els membres del Club de Lectura Gata en tot allò que els plantegem.

Com no, un agraïment molt especial a Mandi i Sonia, qui desinteressadament acudiren a acompanyar-nos amb la música de les seves flautes. Perquè gràcies a elles l'acte pren una altra dimensió i el recital reflexa els sentiments que l'autor deixà en els seus poemes.

Anita recità el poema "Cant de Vicent"




















martes, 15 de noviembre de 2011

Recital de Poesia a Vicent Andrés Estesllés


El proper Divendres 25 de novembre, a les 20 hores, la Biblioteca de Gata, amb la col·laboració dels membres del Club de Lectura Gata, oferirem un Recital de Poesia homenatge al gran poeta valencià VICENT ANDRÉS ESTELLÉS.

A la Biblioteca, per unes hores, rememorarem els versos del poeta de la ma de tots els amics que han volgut participar d'aquest acte i, junt a imatges i el so de la flauta, evocarem tots els sentiments que els seus versos ens provoquen.

Llegim poesia...... T'esperem!!!!


Cançó de la lluna

La lluna de la muntanya,
la lluna que més m'agrada!
Ai, com m'agrada la lluna
la lluna de la muntanya!

És una lluna molt neta,
és una lluna molt clara,
Com és de clara la lluna,
la lluna de la muntanya!

Lluna de bosc i fageda,
la lluna que ens agermana,
la lluna de creure i creure
i mirar-nos a la cara.

La lluna de la ciutat
és una lluna gastada,
és una lluna molt trista,
és una lluna llunyana.

¿Qui pot mirar a la lluna
amb una mirada franca?
És un luxe innecessari;
vés a la teua, i a casa.

Si la mires, et fotran
un ganivet per l'espatla,
et robaran la cartera,
la muller i l'esperança.

Però jo pense en la lluna,
la lluna de la muntanya,
i em sé ric d'alguna cosa
que jo no vull dir encara.

Pense en un món on els homes
es miraran cara a cara:
cada paraula que diguen
serà més que una paraula.

Pense en la lluna, la lluna,
la cosa que més m'agrada.
La vida llavors tenia
una gràcia no encetada.

Ai, com m'agrada la lluna,
la lluna de la muntanya!
La lluna de la muntanya,
la lluna que més m'agrada.

Vicent Andrés Estellés (1970)

viernes, 11 de noviembre de 2011

Últims dies per visitar l'exposició sobre la Química a la Biblioteca






Resten 14 dies per poder visitar l'exposició que des del 26 d’octubre tenim a la Biblioteca, “La història de la química a través dels segells”.
Aprofitant que l’any 2011 ha estat declarat “Any de la Química” per coincidir amb el centenari del Premi Nobel a Marie Curie, els professors Pepe Pedro, Esther Galbis i Modest Sanfèlix han organitzat una exposició on es pot veure la història de la química.
A partir d’una col.lecció de segells, que s’han fet més grans per a poder veure’ls millor, els mestres han explicat amb text la història de la química.
L’exposició, segons va contar un dels organitzadors, mestre de l’IES de Gata, Pepe Pedro, té tres parts, una primera part que parla sobre la vida de Marie Curie, una segona on es poden veure els inicis de la química i una tercera on està l’estructura de l’àtom.
L’exposició ha estat organitzada per Meridià Zero i la patrocinen l’Ajuntament de Gata de Gorgos, l’Ajuntament de Xàbia, el Ministeri de Ciència i Innovació i la "Fundación Española para la ciencia y la tecnología".

martes, 8 de noviembre de 2011

L'Alba arriba a la Biblioteca de Gata

El proper divendres 18 de novembre a les 19 hores la Biblioteca de Gata acull la presentació dels llibres LES CONTALLES D'ALBA.


La presentació dels llibres correra a càrrec de les autores Catalina Pallàs i Mara Cebrian i anirà dirigida tant a pares i mares com als xiquets i xiquetes.

Les Contalles d'Alba són contes infantils per a xiquets i xiquetes amb famílies diverses. Alba és una xiqueta de 5 anys que li agrada jugar, aprendre, somiar, riure i gaudir de la vida amb els seus amics i la seua família. Les seues mares la cuiden i la guien perquè aconseguisca els seus somnis.

Fins avui les autores porten 4 títols d'esta col·lecció, L'alba té..., l'Alba juga, L'Alba aprèn i L'Alba somia. Aquests dos últims títols seran els que es presentaran a la Biblioteca de Gata.
Segons les pròpies autores, en la seua plana web http://www.lescontallesdalba.com/ , L'Alba aprèn és un bon suport per l'aprenentatge dels números de l'u al deu i continua jugant amb les rimes i L'Alba somia intenta captar l'atenció de xiquets i xiquetes de 4 a 5 anys, amb capacitat d'interpretar i de fer hipòtesis de que és el que va a passar . La contalla ens porta la il·lusió d'Alba de conèixer la seua cosina que ha estat adoptada per els seus oncles. Amb aquesta fantasia l'Alba aconseguix que la seua cosina passe a formar part de la vida de la seua família.


La filosofia d'aquest projecte és poder dotar a la literatura infantil d'aquestos continguts i que els xiquets es vegen reflectits ja des de xicotets i puguen vores representats des de la diferència familiar. Experts en literatura infantil, com Nuria Sendra, recomanen la seva lectura per la seva força integradora de la diversitat familiar.


La Biblioteca de Gata està molt contenta de poder acollir aquesta presentació, que anteriorment s'ha realitzat a altres ciutats tan importants com Barcelona o València. Esperem que acudiu i gaudiu de l'acte amb nosaltres.

Records a un enamorat dels llibres

Què és una biblioteca? Una pàtria, una orquestra, una paret amb trofeus, part del decorat d'una casa? El dipòsit dels records, dels nostres somnis, de les nostres obsessions? Una promesa? Una il·lusió? Un racó, un resguard, una plataforma? Un mirall? Un clixé?

Succeeix de sobte que comprar llibres es converteix en un hàbit. A un li agarra el costum d'entrar a totes les llibreries i no poder sortir sense almenys un exemplar. A un li entra la mania de comprar-los i, sobretot, la vanitat de col·locar-los en una llibreria.

Cada llibre representa una doble aventura, deia Elías Canetti.
La primera és el descobriment: trobar un llibre, olorar la seva importància, apropiar-se d'ell per en un futur llegir-l'ho.
Després de molts anys sorgeix la segona aventura: empès per un incomprensible impuls, reprens el llibre que algun dia vas comprar i, excloent qualsevol altre interès, t'abalances sobre ell com en un deliri.

Formar una biblioteca significa exercir la curadoria de llibres. Delimitar un temps, un espai, un tema, un objectiu, i escollir els llibres escrupolosament, un a un.
Conrear els detalls, tenir temps per a les petites coses, ser optimista. Tenir la capacitat de concentrar-se en alguna cosa concreta, amb un sentit del temps molt dilatat.
Una biblioteca personal és molt interessant; és el que anem construint al llarg de la nostra vida. Veient la biblioteca d'una persona es poden obtenir moltes dades sobre la seva personalitat, la seva vida, els seus gustos…
La biblioteca personal és un reflex del que som i per tant una part de nosaltres que queda per sempre.