viernes, 8 de junio de 2012

Cal·ligrames a la Biblioteca

Un altre mes i Modest Sanfèlix, professor de plàstica de l'IES Gata, ens regala una altra exposició. En aquest cas es tracta d'imatges en cal·ligrama.
Un Cal·ligrama és una composició poètica que realitza plàsticament, per mitjà de l'escriptura o de la tipografia, un tema que suggereix el del poema.
El poeta avantguardista francès Guillaume Apollinaire va ser un famós creador de caŀligrames, i els va posar de moda a principis del segle XX.

Dins la literatura catalana, destaquen com a autors de caŀligrames Joan Salvat-Papasseit, especialment al seu primer llibre, Poemes en ondes hertzianes, Rafael Noguera i Oller, Josep Maria Junoy, Joaquim Folguera, Carles Sindreu i Joan Brossa.
La literatura hispànica compta amb interessants autors de caŀligrames, entre altres, el mexicà Juan José Tablada, el cubà Guillermo Cabrera Infante, l'argentí Oliverio Girondo o l'uruguaià Francisco Acuña de Figueroa.
A la literatura anglesa, hi ha, per exemple, Lewis Carroll.
També trobem molts exemples de caŀligrames en cultures molts distintes de l'antiguitat, com la hindú, l'àrab o l'heŀlenística, com també en la literatura europea des del segle XVII.



D'una banda ens ha portat ilustraciones de cal·ligrames de diversos autors coneguts i, per altra banda ha exposat els treballs en cal·ligrames dels seus alumnes de plàstica de l'IES.
La selecció dels treballs dels xicons de l'Institut és molt bòna i amb molta qualitat, no li enveja res als gran autors.

Ací vos deixe el detall d'un dels cal·ligrames dels alumnes de plàstica de l'Institut, baix la ma del professor Modest Sanfèlix, perquè comproveu com de bé ho fan. Podeu passar per la Biblioteca i vorer la resta dels treballs.

No hay comentarios: