viernes, 30 de marzo de 2012

Celebrem el Dia Internacional del Llibre Infantil

Des de 1967, el 2 d'abril, coincidint amb la data de naixement de l'escriptor Hans Christian Andersen, l'IBBY (International Board on Books for Young People)promou la celebració del Dia Internacional del Llibre Infantil amb la finalitat de promocionar els bons llibres infantils i juvenils i la lectura entre els més joves.
Cada any una Secció Nacional té l'oportunitat de ser la patrocinadora internacional del Dia del Llibre Infantil i selecciona un escriptor/a representatiu i un reconegut il·lustrador/a del seu país per elaborar el missatge i el cartell que aniran dirigits a tots els xiquets del món. Aquest any li ha tocat a Mèxic, i ha sigut Francisco Hinojosa, poeta, narrador i editor mexicà, l'autor del missatge "Habia una vez un cuento que contaba el mundo entero"; i Juan Gedovius l'il·lustrador encarregat del cartell d'aquest any.



Des de l'OEPLI (Organización Española para el Libro Infantil y Juvenil) ens conviden a difondre el manifest per la lectura i el cartell d'aquest any.

Molts són els centres docents, biblioteques i llibreries que s'unixen a aquesta activitat, i com no, la Biblioteca de Gata, com des de fa molts anys, ens hem adherit a la campanya. Aquest any solament tres són les biblioteques de la província d'Alacant que ho hem fet.

Per commemorar tal efemèride hui divendres 30 d'abril, a l'habitual Hora de Conte hem contat el conte de Hans Christian Ansersen "El traje nuevo del emperador" per a tots aquells xiquets que s'han apropat a gaudir de la celebració.



A més, i per seguir celebrant el Dia del Llibre Infantil, des de la Biblioteca i amb la col·laboració del Regidor de Cultura, Juan Pedrós, hem portat en davant una activitat de Bookcrossing per als xiquets i xiquetes de Gata.
L'activitat consistix en alliberar llibres d'infantil i juvenil per diferents llocs del poble com parcs, places, carrers, poliesportiu, escoles... perquè els xiquets se'ls troben, els agafen per llegir-los i després els tornen a deixar en un altre lloc del poble i que altres el puguen trobar i llegir-lo també.


Aquestos llibres porten un adhesiu identificatiu en la portada on s'indica que es tracta d'un llibre alliberat i el que es deu fer amb ell.

La biblioteca de Gata demana a tots els xiquets que vulguen participar en aquesta activitat que a partir del proper 2 d'abril, vinguen a la biblioteca amb un llibre de la seua casa per tal de posar-li una etiqueta i així deixar-lo en algun lloc perquè siga trobat per un xiquet i aquest el puga llegir, quants més xiquets vinguen amb llibres, més llibres deixarem pel nostre poble i així més llibres trobarem per a poder llegir i tornar-los a deixar en un altre lloc.


Vine i participa i compartix lectura amb els altres xiquets i xiquetes.

miércoles, 28 de marzo de 2012

Els xiquets es convertixen en Exploradors de Biblioteca

Els alumnes d'infantil del C.P Santíssim Crist de Gata s'han convertit en Exploradors de Biblioteques per uns dies.




La Biblioteca de Gata hem portat endavant una activitat de formació d'usuaris amb els xiquets de 3, 4 i 5 anys amb la col·laboració dels mestres d'infantil de l'escola. Cada dia, des del 20 fins al 30 de març, una de les classes d'infantil a les 9 del matí ha acudit a la Biblioteca i durant una hora s'han convertit en exploradors de la biblioteca. Aquesta activitat té com a objectiu l'aproximació dels xiquets al món de la biblioteca, la normativa i el seu funcionament mitjançant una dinàmica de joc.
Primerament realitzen una visita guiada a la biblioteca tal com si foren exploradors que han d'anar fotografiant tot alló que veuen, seguidament, i mitjançant unes fitxes, s'ubica la Biblioteca dins del poble i es reconeixen els objectes que poden trobar i les normes d'ús i comportament a tindre en la biblioteca, a continuació es dona a conèixer com està organitzada la biblioteca i com poden trobar un llibre; sempre tenint en conter l'edat dels xiquets i adaptant la dificultat als mateixos, i per finalitzar se'ls deixa llibertat per poder agafar i consultar els contes i com a premi reben una història contada en veu alta, que és el que més els agrada!



La valoració de l'activitat és molt positiva perquè s'ha aconseguit familiaritzar als xiquets en la conducta adequada a tindre en la biblioteca i hem inclòs en les seves vides el món de la biblioteca.

miércoles, 21 de marzo de 2012

"Cronicas de amor y muerte" al Club de Lectura



Aquest proper divendres 23 de març al Club de Lectura parlarem del llibre "Crónicas de amor y muerte" i tindrem el plaer de comptar amb la presència del veí gater Antonio Salvà Roselló, autor del llibre, a qui li podrem preguntar totes les qüestions al voltant del llibre que ens hagen sembrat curiositat.

Segons les lletres de la contraportada del llibre amb la guerra civil com a eix permanent, l'autor construeix una història d'uns pocs personatges amb qui el lector de seguida s'identifica.... i més que això! perquè els llocs, els carrers, i alguns personatges els podem reconèixer de seguida donat que la novel·la es situa en Gata i rodalies, i algun que altre personatge ens recorda a algun veí que ha tingut el nostre poble.
La novel·la parla, en resum, de tot un poble subjecte als condicionaments polítics i socials de l'època.

L'autor, és un personatge molt conegut al nostre poble ja que ha sigut mestre per molts anys a la nostra escola i ha estat i està implicat en moltes coses relatives a Gata. Ha sigut Cronista Oficial de Gata de Gorgos i és l'escriptor del tan volgut Auto dels Reis Mags que any rere any es celebra en Gata. A banda d'açò ha escrit altres obres, tant de poesia, teatre com novel·la, algunes d'elles guardonades amb reconeguts premis literàris.

Segons les pròpies paraules de l'escriptor "Cronicas de amor y muerte" constitueix la primera novel·la d'una trilogia... però les altres dos parts no han vist mai la llum... el proper divendres a les 20 hores a la Biblioteca de Gata tindrem l'oportunitat de poder preguntar-li el perquè.

Vos esperem a tot aquell qui estiga interessat.

miércoles, 14 de marzo de 2012

Presentació del llibre "sis contes i una novel·la incerta"

El proper divendres 16 de març a les 20 hores tindrà lloc la presentació del llibre "Sis contes i una novel·la incerta" de l'escriptor Jovi Lozano-Seser.
A l'acte, que se celebrarà a la Biblioteca de Gata,intervindran el propi autor i el Regidor de Cultura, Juan Pedrós.


El llibre és un recull dels premis literaris obtinguts per l'autor des que era adolescent fins a l'actualitat.

Jovi (Josep Vicent) Lozano-Seser (Ondara, 1979) és llicenciat en Comunicació Audiovisual i està especialitzat en l'ús de la llengua als mitjans de comunicació i d'expressió cultural. La seua producció literària, iniciada a la dècada dels noranta, està centrada en el gènere de narrativa curta tal com demostren els nombrosos guardons rebuts durant aquest període. Durant 2009 rebé altres distincions com el Premi Felipe Ramis de La Vila Joiosa –amb el conte Una vida en l'hora de Marwan Chamut, - o el XIV Premi Ifach de Narrativa de Calp –amb la novel·la breu Esbós per a una improbable novel·la històrica-, ambdues incloses al volum Sis Contes i una novel.la incerta. Durant 2010, per una altra part, rebé una desena de guardons de narrativa curta, entre els quals s'inclou el Premi de Narrativa Soler i Estruch de Castelló de la Ribera amb el recull de contes Efectes Secundaris, el qual ha estat publicat (2011) per Edicions del Bullent. Actualment, Lozano-Seser exerceix el periodisme cultural en la seua tasca com a responsable de comunicació a la MACMA –Mancomunitat Cultural de la Marina Alta-.

martes, 6 de marzo de 2012

Feliç Dia de la Dona




La Biblioteca de Gata també vol commemorar el Dia de la Dona i per tal cosa a continuació vos expliquem la història de com es va arribar a instaurar aquest dia.
A més, durant tot el mes de març a a la Biblioteca podreu gaudir de l'exposició que ens ha realitzat Modest Sanfèlix, mestre de l'IES Gata, baix el títol "Antología de textos literarios escritos por mujeres".
Aquesta és la nostra xicoteta aportació a la celebració d'un dia tan representatiu per totes les dones del món.

El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona Treballadora, i està reconegut per l'Organització de les Nacions Unides (ONU).

Aquest dia commemora la lluita de la dona per la seua participació juntament amb l'home al camp del treball i la societat, en general.
La instauració d'aquesta data com a Dia Internacional de la Dona és fruit d'un llarg procés. Sovint s'atribueix la celebració de la data a l'incendi ocorregut el 1908 en una fàbrica tèxtil de Nova York. En aquest haurien mort un centenar de treballadores que s'havien declarat en vaga i tancat dins la fàbrica.
La realitat, però, és més complexa.
Els fets de Nova York serien tres i no un únic incendi:
la vaga de treballadores del tèxtil de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton i el de la Triangle Shirtwaist Company el dia 25 de març de 1911. En aquest últim van morir 142 obreres (la majoria immigrants joves) que l'any anterior havien protagonitzat una vaga per demanar millores laborals de la fàbrica.

Les primeres celebracions del Dia de la Dona foren, per part de les socialistes nord-americanes el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa, l'any 1910 en la 2na Conferència Internacional de Dones Socialistes, Clara Zetkin proposà l'establiment del Dia Internacional de la Dona per tal de promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat. Així doncs el 19 de febrer de 1911 les europees celebraren la diada.
El Dia Internacional de la Dona queda fixat en la data del 8 de març a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d'aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917.
El sentit de la diada respon a la lluita de les treballadores per tal d'obtenir millores laborals i socials.
Al llarg del s.XX el Dia de la Dona s'utilitzà per reivindicar principalment el dret al vot femení. La celebració de la data encara actualment respon al ressorgiment de les reivindicacions feministes dels anys seixanta i setanta, essent implantada per les Nacions Unides el 1977.

lunes, 5 de marzo de 2012

Noves exposicions a la Biblio

De nou Modest Sanfèlix ha aparegut per la biblio amb els braços plens d'imatges per poder compartit amb tots nosaltres.... moltes gràcies Modest!

Aquest mes de Març ens ha portat dues noves exposicions;
la primera d'elles dedicada a la Dona per commemorar l'efemèride que celebrem el dia 8 de març com a "Dia de la Dona treballadora". En aquesta exposició podem trobar diversos textos que tenen com a punt comú haver estat escrits per dones, tal i com ens indica el títol de l'exposició "Antologia de textos literarios escritos por mujeres".
Segons ens comenta en l'exposició la selecció de textos ha vingut donada per la necessitat de descobrir que la dona al lleg de la història ha plasmat de manera literària els seus sentiments i les seves emocions d'una manera bella i intel·ligent.
En ella trobarem una diversitat de textos curts com poesia, assaig o conte i alguns textos que ens expliquen la vida i obra de les dones que conformen aquesta selecció, qui són ni més ni menys que Anaïs Nin, Sor Juana Ines de la Cruz, Rosalia de Castro, Emily Dickinson, Merce Rodoreda, Cristina Peri Rossi, Agatha Mary Christie, cristina Fernandez i Silvana Ocampo.



L'altra exposició està dedicada a M.C. Escher (Leeuwarden, Països Baixos, 17 de juny de 1898 - Hilversum, Països Baixos, 27 de març de 1972), artista holandes reconegut mundialment per la seva obra que experimenta amb diferents maneres de representar, en dibuixos de 2 o 3 dimensions, espais paradòjics que desafien les maneres habituals de representació.
Les imatges que conformen aquesta exposició estan extretes del llibre "Estampas y Dibujos" de l'editorial Taschen, amb introducció i notes del propi autor de les lamines.

Hem començat l'animació lectora


Per uns dies la secció infantil de la Biblioteca de Gata s'ompli, més si cal, d'imaginació, somnis i diversió per a tots els xiquets de Gata, perquè any rere any preparem amb molta il·lusió l'activitat d'Animació a la Lectura coordinada amb l'escola.

Hui, dilluns 5 de març, ha donant començament aquesta activitat i han passat per ací els cursos d'infantil de P3, P4 i P5 per gaudir d'un teatre infantil anomenat "Si, si, si...." de la companyia Globus Teatre.
"Si, si, si..." és una obra positiva on mitjançant la cançó els xiquets repassen les parts del cos i les seves utilitats viatjant en la barca de Noè on caben tots, i tú també!

El proper Dimecres i Divendres continuarem amb les sessions per tots els xiquets de primaria.