miércoles, 25 de abril de 2012

Animació amb L'IES GATA

Dins la campanya per commemorar el Dia del Llibre, hui 25 d'abril hem tingut la visita dels alumnes de l'ESO de l'IES GATA per participar de l'Animació a la Lectura que hem preparat, com tots els anys, especialment per ells. En quatre sessions, una per cada curs, han gaudit de l'espectacle "IMAGINA" de la companyia Globus Teatre.

Durant una hora l'espectacle els ha donat mim, música, teatre, conte... i junt amb això risses i emocions amb l'enllaç central de l'amor tractat en el conte "Monstres" i en els textos de l'autor Gabriel Garcia Marquez.
Ha sigut tot un èxit gràcies a la gran participació i implicació dels alumnes en l'espectacle.

miércoles, 18 de abril de 2012

ABRIL, MES DELS LLIBRES I LA LECTURA

Com tots els anys, aquest mes d'abril és un mes carregat d'activitats a la biblioteca per poder celebrar totes les efemèrides al voltant dels llibres i la lectura que es commemoren en aquest mes. Bé siga el 2 d'abril "Dia del Llibre Infantil", be siga el 23 d'abril "Dia del Llibre".
A l'any 1930 la Conferència General de l'UNESCO escollia aquesta data per homenatjar mundialment al llibre i als seus autors, i animar, sobretot als més joves, a descobrir el plaer per la lectura. El 23 d'abril de 1916 morien Cervantes i Shakespeare, aquesta fou la causa principal per escollir aquesta data per celebrar EL DIA DEL LLIBRE. Però també, un 23 d'abril, van nàixer, o morir, altres coneguts autors com Vladimir Nabokov, Josep Pla, Maurice Druon o Manuel Mejía Vallejo

Per això a principi de mes celebrarem el Dia del llibre infantil amb el conte de Hans Christian Andersen "El vestit nou de l'emperador"; hem acollit l'exposició d'Intervida "Els drets de les xiquetes i els xiquets" durant tot el mes i aquesta setmana que s'apropa la festivitat del "Dia del llibre" tenim unes altres activitats més.

Modest Sanfèlix, dins de les ja habituals exposicions temporals que ens apropa mensualment, ens ha portat dos exposicions al voltant dels llibre i la lectura.

Per una banda una sobre la destrucció de llibres i biblioteques basant-se en el llibre "Historia Universal de la destrucción de libros: de las tablillas sumerias a la guerra de Irak" de Fernando Báez i en articles publicats al periòdic al voltant de la destrucció de llibres i biblioteques en guerres.


Per altra banda ens ha portat unes làmines del llibre "Alfabetos ornamentales a traves de los tiempos" de Pat Russell, on podem veure diferents tipografies i el canvi de les mateixes al llarg del temps.



















A més, el Divendres 2 d'abril, contarem a l'Hora del Conte la fabula "La liebre y el gran genio del bosque" del llibre "El Arbol de la Palabra" que forma part de l'exposició dels Drets dels Infants.
I per la vesprada, a les 20 hores, tindrem El Club de Lectura on comentarem el llibre "Diari d'Anna Frank" i celebrarem el 7é aniversari de la creació del Club de Lectura Gata.

La propera setmana, el dia 25 d'abril, realitzarem la sessió d'Animació a la Lectura amb els alumnes d'ESO que acudiran a la Biblioteca per participar del projecte "IMAGINA" que portarà endavant la companyia Globus Teatre.

jueves, 12 de abril de 2012

CLUB LECTURA GATA
DIVENDRES 20 D'ABRIL A LES 8 DE LA VESPRADA

Anna Frank



Annelies Marie Frank, més coneguda com Anne Frank (12 juny 1929 – març de 1945), fou una adolescent alemanya jueva nascuda a Frankfurt del Main a Alemanya. Autora d'un diari íntim escrit mentre s'amagava amb la seva família i quatre amics, durant l'ocupació alemanya d'Amsterdam a la Segona Guerra Mundial.
Amb l'arribada al poder d'Adolf Hitler, el mes de gener de 1933, la família marxà de Frankfurt a Amsterdam amb la intenció d'escapar de les persecucions nazis. Amb la invasió nazi dels Països Baixos, les persecucions contra els jueus s'intensificaren i la seva família s'amagà el juliol de 1942 en una cambra secreta condicionada a la part del darrere de l'empresa Opekta, d'Otto Frank, el seu pare. En el moment d'amagar-se, Anne tenia uns 13 anys. Després de dos anys en aquest refugi, el grup fou traït i deportat als camps d'extermini nazis. Set mesos després de la seva detenció i alguns dies després de la defunció de la seva germana Margot, Anne moria del tifus al camp de Bergen-Belsen. En finalitzar la guerra, el seu pare, Otto, l'únic supervivent del grup, tornà a Amsterdam i descobrí que el diari d'Anne no havia desaparegut. Convençut del caràcter únic de l'obra de la seva filla, decidí publicar-la. Originalment sortí amb el títol Het Achterhuis: Dagboekbrieven van 12 Juni 1942 - 1 Augustus 1944 (La casa del darrere: notes del diari del 12 juny de 1942 al 1r d'agost de 1944).
El diari fou ofert a Anne per al seu tretzè aniversari, i relata la seva visió dels esdeveniments en aquestes dates: del 12 de juny de 1942 fins al 1r d'agost de 1944. Ha estat traduït del neerlandès a nombroses llengües i ha esdevingut un dels llibres més llegits al món. Diverses pel·lícules, telefilms, obres teatrals i òperes s'han basat en aquesta obra. Descrit com el treball d'un esperit madur i perspicaç, ofereix un punt de vista íntim i particular sobre la vida quotidiana durant l'ocupació alemanya.

miércoles, 4 de abril de 2012

HORARI DE PASQUA



En aquestes pasques de 2012 la Biblioteca tancarà el Dijous 5 de vesprada, de matí estarà oberta, el Divendres 6 i Dilluns 9 també estarà tancada.



La resta de dies de la setmana, del dimarts 10 al divendres 13 estarà oberta en horari normal de 10-13 i de 17-20 hores.



lunes, 2 de abril de 2012

Exposició dels Drets dels Xiquets


Des de hui 2 d'abril fins el divendres 27 d'abril tindrem a la Biblioteca de Gata l'exposició d'Intervida "Els Drets de les xiquetes i els xiquets" on, mitjançant uns panells informatius ens expliquen els drets que té qualsevol xiquet o xiqueta del món.

Les xiquetes i xiquets tenen uns drets tan fonamentals com els proclamats en la Carta de les Nacions Unides dels Drets Humans en 1948. Les xiquetes i xiquets de tot el món tenen dret a una protecció especial com éssers humans, i a preparar-se per viure en una societat dins dels ideals dels drets humans: en pau, tolerància, llibertat, igualtat i solidaritat.

Malgrat açò, molts xiquets tenen dificultats per accedir a coses tan bàsiques com una alimentació, una educació o una sanitat adequada. Altres són víctimes d'explotació laboral o sexual, maltractaments, violència de gènere, o estan separats de les seves famílies. Aquestes actuacions són una vulneració del seu dret a viure en pau, a ser respectats i a tindre una vida digna.

La Convenció sobre els Drets dels Xiquets és l'instrument essencial per promoure actituds positives i generar els canvis necessaris per garantir que tots els menors siguen respectats, vegen reconeguts els seus drets i tinguen accés a unes condicions de vida dignes. Des de 1989, la Convenció sobre els Drets del Xiquet és el document que els empara.
Per tot açò des de la Biblioteca de Gata volem transmetre la importància de cuidar dels nostres xiquets i xiquetes i respectar-los i ho fem mitjançant aquesta exposició d'Intervida.

Vos esperem a tots, majors i menuts.